Navigáció átugrása

Tudnivalók az autóbuszok közlekedéséről, iskolakezdésre

2024. augusztus 27.

Szeptember 2-án kezdődik az iskolákban az oktatás, ekkortól a tanév tartama alatt érvényes menetrend szerint közlekednek az autóbuszok.

A megállóhelyi menetrendekben munkanapokon az "iskolai előadási napokon" vagy "a tanév tartama alatt munkanapokon" jelzésű indulási időpontokban indulnak a járatok a "tanszünetben munkanapokon" jelűek helyett.

Fontos tudni, hogy a nyár folyamán több országrészben változott a menetrend, és szeptember 1-jétől is módosul több térségben a buszok közlekedése.
Ezeket az alábbi hírekben foglaltuk össze:

A nyár folyamán változott, illetve szeptember 1-jétől változik a helyi autóbuszok menetrendje is több városban:

 

Az iskolába járók számára, emlékeztetőül:

  • A 14 év alatti gyermekek a helyközi autóbuszokon és a vonatokon ingyen utazhatnak (az IC vonatokon helyjegy váltása kötelező).
  • A 14–25 év közöttiek 50%-os kedvezménnyel vehetnek menetjegyet
  • A 14 éven felüli nappali vagy esti tagozatos diákok kedvezményes havibérlet vásárlására jogosultak érvényes diákigazolvány vagy az oktatási intézmény által kiadott igazolás megléte esetén:
    • kedvezményes vármegyebérletet: 945 Ft,
    • kedvezményes országbérletet: 1890 Ft

Figyelem!
A vármegyebérletek és az Országbérlet a helyi közlekedésben általában nem érvényesek, kivéve az alábbi eseteket:

  • Bizonyos városokban elfogadjuk az országbérletet és azt a vármegyebérletet, amely vármegyében a város található. A helyközi bérletek esetleges elfogadásáról a város helyi aloldalán adunk tájékoztatást.
  • Azokon a helyi vonalakon, amelyeken helyközi (regionális) autóbuszok közlekednek, a helyi vonaljegyek és bérletek mellett a helyközi bérletek és napijegyek is érvényesek, a településen belüli utazás esetén is. Ezeken a járatokon a járművezetőtől csak helyközi menetjegyet lehet vásárolni.

 

A nyár folyamán megszűnt az emelt szintű szolgáltatást nyújtó távolsági járatokon a kiegészítő jegy. A helyfoglalási lehetőség egyes budapesti végállomású távolsági járatokon továbbra is biztosított az új helyjeggyel. A helyjegy egységesen 300 Ft-ba kerül, függetlenül az utazás távolságától, az utas életkorától, valamint a jegy vagy bérlet típusától. Az online vásárolt (MÁV app, jegy.mav.hu) helyjegy árából 5% kedvezményt biztosítunk, így csak 285 Ft-ba kerül. Helyjegy váltása egyik érintett távolsági járatunkra sem kötelező, de mindenképpen javasolt, mert csak azoknak lesz biztosan ülőhelyük, akik rendelkeznek helyjeggyel. A helyjegyet vásárlók csúcsidőben, fokozott utasforgalom mellett is fix ülőhelyen, kényelmesen tölthetik utazásukat.

 

További hasznos információk a diákok utazásával kapcsolatosan:
Diákokra vonatkozó kérdések - Utazási információk (volanbusz.hu)