Navigáció átugrása

Kedvezmények a helyközi és helyi közösségi közlekedésben

2024. július 23.

Helyközi járatainkon a 14 év alatti gyerekek és a 65. életévüket betöltött idősek ingyenesen utazhatnak.  

A szolgáltatás abban az esetben is díjmentes a 14 év alattiak számára, ha a helyi (városon belüli) közlekedésbe bevont helyközi (települések között közlekedő) járatokon utaznak, ugyanez vonatkozik a 65 év felettiekre is. A kedvezmény személyi igazolvány, illetve életkor igazolására alkalmas érvényes, fényképes okmány felmutatásával vehető igénybe. 

A 6. életévüket be nem töltött gyerekek, illetve a 65. életévüket betöltött idősek számára nemcsak a helyközi, hanem a helyi autóbusz-járatokon is ingyenes az utazás.

Kedvezmények, ország- és vármegyebérletek  

Csongrád helyi járatai Csongrád-Csanád vármegyebérlet, országbérlet, Csongrád-Csanád Vármegye24 napijegy, Magyarország24 napijegy váltásával is igénybe vehetők. A településen a 14 év alatti és a 14 év feletti, nappali tagozaton tanuló hallgatók is ingyenesen utazhatnak.  

Érd helyi közlekedésében díjmentesen vehetnek részt a 14 év alatti gyerekek, a 65 év alatti „Ellátottak utazási utalványa” elnevezésű okmánnyal, illetve a 38/2024. (II. 29.) Korm. rendelet 7. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott (közalkalmazotti) utazási kedvezmény igénybevételéhez szükséges utazási utalvánnyal rendelkező személyek. A település helyi járatain érvényes a teljes és kedvezményes árú Pest vármegyebérlet és országbérlet, valamint a Pest Vármegye24 napijegy, illetve a Magyarország24 napijegy.  

Esztergom helyi járatain 65. életévük betöltéséig az „Ellátottak utazási utalványa” elnevezésű okmányra jogosult személyek utazhatnak ingyenesen, illetve Komárom-Esztergom vármegyebérlet és országbérlet, valamint Komárom-Esztergom Vármegye24 napijegy és Magyarország24 napijegy vásárlásával is igénybevehető a szolgáltatás. 

Gyöngyös helyi járatain a 14 év alatti és a 14 év feletti, nappali tagozaton tanuló hallgatók ingyenesen utazhatnak.  

A Szeged helyi járatban közlekedő autóbuszokat a 14 év alatti gyermekek azon hónap utolsó napjáig vehetik ingyenesen igénybe, amelyben betöltik a 14. életévüket. Kombinált 30 napos Szeged és Csongrád-Csanád vármegyebérlettel, Kedvezményes kombinált 30 napos Szeged és Csongrád-Csanád vármegyebérlettel, Kombinált 30 napos Szeged és Országbérlettel és Kedvezményes kombinált 30 napos Szeged és Országbérlettel lehet utazni! 

Zalaegerszegen a helyijáratos autóbuszaink Zala vármegyebérlettel és országbérlettel is igénybevehetők.  

Mórahalom helyi közlekedésében a korábban használt övezetes bérletek helyett a Csongrád-Csanád vármegyebérlet és az országbérlet jogosít utazásra.  

Helyközi utazástervezés az EMMA-ban

A nemrég bevezetett, integrált utazástervező rendszer, az EMMA (Egységes Menetrend Magyarországon) egyszerű és pontos megoldás az autóbuszos-, és a vasúti járatokon történő utazás megtervezésére a valós idejű forgalmi adatok segítségével.

Az EMMA lehetővé teszi a kizárólag helyközi buszjáratokkal történő utazás megtervezését is. A funkció eléréséhez az úti cél mező alatt található „helyi” és „vasúti” opciókat jelölő piktogramokat rákattintással ki kell kapcsolni. Miután a piktogramok szürke színűre változtak, a „Keresés/Frissítés” gomb lenyomását követően az utazástervező kizárólag a helyközi járatokat veszi figyelembe.
 

Volánbusz Zrt.