Navigáció átugrása

Új, ütemes Volánbusz-menetrendek, bővülő eljutási lehetőségek Hatvan térségében

2024. augusztus 16.

2024. augusztus 17-től a vasúti közlekedéssel összehangolt új menetrendet vezet be a Volánbusz Hatvan térségében, illetve Hatvan és Budapest között. A járatok a legtöbb vonalon egyenletesebb eloszlásban, könnyebben megjegyezhető, ütemes menetrend szerint indulnak és számos településre a korábbinál több utazási lehetőséget kínálnak. A térségben közlekedő helyközi autóbuszok jelentős részének végállomása közvetlenül a hatvani vasútállomás bejáratához kerül át, naponta mintegy 100 érkező és induló buszjárattal biztosítva a kényelmes átszállási lehetőséget.

Hatvan és Budapest között napközben kétóránként közlekednek a gyorsjáratok, melyek a reggeli csúcsidőszakban Budapest felé 20, 30, 60 percenként, a délutáni csúcsidőszakban pedig Hatvan felé 30 percenként indulnak és egyes járatok Hortra, vagy Gyöngyösre közlekednek tovább. A Gyöngyösről induló és eddig Hatvanba betérő 1040-es jelzésű járatok helyett holnaptól Hatvanból új, 414-es és 415-ös vonalszámú gyorsjáratok közlekednek, amelyekkel ugyanúgy megmarad a Szerencs utca térségének, ezáltal Észak-Pestnek az elérése. A Budapest és Hatvan között közlekedő járatokra helyjegy nem váltható.

Az autóbuszok Hatvan és Kerekharaszt között Újhatvan érintésével napközben jellemzően kétóránként, csúcsidőben óránként biztosítanak utazási lehetőséget és a hatvani vasútállomást is érintik.

A Hatvanból Apc, Ecséd, Csány és Boldog felé induló járatok, illetve egyes Kerekharaszt és Nagykökényes felé induló járatok hosszabb útvonalon, a hatvani vasútállomásig közlekednek, ahol kedvező átszállási lehetőséget biztosítanak a Budapest felől érkező, vagy oda induló vonatokhoz. Ennek eredményeként a hatvani vasútállomásról iskolai napokon közel 100 helyközi autóbuszjárat indul, és ugyanennyi érkezik.

Hatvanból Petőfibányán át Apcra, illetve Ecséden át Rózsaszentmártonba munkanapokon óránként biztosított az eljutás, de csúcsidőszakokban több járat is közlekedik. Jelentősen bővül a Hatvan, Rózsaszentmárton, Szűcsi és Gyöngyöspata közötti utazási lehetőségek száma, Gyöngyöspatáról és Gyöngyöstarjánból pedig a gyöngyösi vasútállomáson legalább kétóránként áll rendelkezésre kedvező vasúti csatlakozás a főváros irányába.

A Hatvan–Hort–Gyöngyös vonalon munkanapokon 30-60 percenként, hétvégén 60-90 percenként indulnak a járatok, amelyek Gyöngyösön a Mátra, illetve Eger, Miskolc, Heves, és Jászárokszállás felé kínálnak továbbutazási lehetőséget. Hatvan és Csány között az esti időszakban, Gyöngyös és Csány között pedig a délelőtti időszakban bővülnek az eljutási lehetőségek.

Hatvan és Jászberény között Boldogon és Jászárokszálláson keresztül munkanapokon óránként, hétvégén jellemzően kétóránként közlekednek a járatok, Hatvanban csatlakozva a Budapest felé közlekedő vonatokhoz is, ezáltal valamennyi érintett településről a korábbinál több utazási lehetőség áll rendelkezésre. A járatok egy része Hatvanból a Kossuth tér érintésével Kerekharasztra közlekedik tovább, ezáltal a hatvani belváros is könnyebben megközelíthetővé válik.

Hatvanból Heréd és Nagykökényes felé számos vasúti csatlakozást kínál a Volánbusz. Kálló, Verseg és Erdőtarcsa településeket több körjárat is kiszolgálja, ezzel bővítve az utazási lehetőségeket Hatvanba.

A Hatvanból induló helyközi autóbuszjáratok nemcsak a környékbeli településekről, hanem Hatvan számos városrészéből is kedvező csatlakozást kínálnak a vonatokhoz. A térségbeli helyközi buszok egy részének végállomása közvetlenül a hatvani vasútállomás bejáratához kerül át, kényelmes átszállási lehetőséget biztosítva. Ez naponta mintegy 100 érkező és induló buszjáratot érint, amelynek köszönhetően a térségben a szomszéd településekről és Hatvan különböző városrészeiből gyaloglás nélkül lehet eljutni a vasútállomásra. A módosítással Hatvan közösségi közlekedésének több évtizedes hiányosságát sikerül megszüntetni az ingázók kényelmesebb és gyorsabb utazása érdekében.

Azoknak is versenyképes közösségi közlekedési eljutást kínál a megújuló autóbuszos útvonalhálózat és menetrend, akik eddig a szomszéd településekről, vagy Hatvan távolabbi részéről autóval utaztak a vasútállomásig, hiszen a vonatra megváltott vármegye- vagy országbérlet használatával busszal is eljuthatnak oda, megtakarítva az üzemanyagot.

Vasúti információk:

  • Hatvan és Budapest Keleti pályaudvar között óránként 3 vonat közlekedik, 44-55 perc közötti menetidővel, így 2022 decembere óta minden korábbinál gyakrabban biztosított a vasúti eljutás.
     
  • Az Agria és Mátra InterRégió vonatok 30 percenként közlekednek mindkét irányban, egész nap kora reggeltől késő estig, a hét minden napján.
     
  • Az InterRégió-vonatokhoz csatlakozva a helyközi Volánbusz-járatok többsége – hétköznapokon napi közel 100 járat – Hatvan vasútállomásig közlekedik és onnan indul augusztus 17-től, javítva ezzel a vasúti szolgáltatás elérhetőségét.

A vonatokra és a helyközi autóbuszokra az országbérletek és a Heves vármegyebérletek, valamint a Magyarország24 és Heves vármegye24 napijegyek egyaránt érvényesek.

Az autóbusz-közlekedést érintő változások részletei a Volánbusz honlapján olvashatók.

A társaság felhívja utasai figyelmét arra, hogy ne megszokásból közlekedjenek a térségben, utazás előtt tájékozódjanak a menetrendekről a honlapon, a MÁVDIREKT telefonszámain vagy EMMA, a MÁV-VOLÁN-csoport integrált utazástervezője segítségével!

Volánbusz Zrt.