Navigáció átugrása

Augusztus 17-étől bővülő szolgáltatás és gyorsabb eljutási lehetőségek Hernád és Lajosmizse térségében

2024. július 30.

Új menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok 2024. augusztus 17-étől Budapestről és Kecskemétről Lajosmizse, Felsőlajos, Táborfalva, Örkény és Hernád felé, melynek köszönhetően az érintett településekről a jelenleginél lényegesen kedvezőbbé, vagyis gyorsabbá és sűrűbbé válik a közösségi közlekedés mind a főváros, mind Kecskemét felé.

Új autóbuszvonal:

616 Budapest – Dabas – Lajosmizse – Kecskemét
625 Budapest – M5-ös autópálya – Hernád – Lajosmizse – Kecskemét (– Tiszakécske)

 

A változásban érintett vonalak:

1080 Budapest – Kecskemét
1081 Tiszakécske – Kecskemét – Budapest
1085 Budapest – Kecskemét – Szarvas – Békéscsaba – Gyula
5240 Kecskemét – Méntelek – Ladánybene
5242 Kecskemét – Lajosmizse – Ladánybene – Tatárszentgyörgy
5245 Kecskemét – Lajosmizse – Felsőlajos – Örkény – Hernád

Jelentősen változik a Lajosmizse, Felsőlajos, Táborfalva, Örkény és Hernád településeket kiszolgáló autóbuszjáratok menetrendje.

A legfontosabb változás, hogy a Budapest – Alsónémedi – Dabas – Hernád – Örkény – Táborfalva – Felsőlajos – Lajosmizse – Kecskemét útvonalon közlekedő 1080-as jelzésű autóbuszjáratok augusztus 17-től 625-ös jelzéssel, és jelentősen módosított útvonalon közlekednek. A járatok Budapest, Népliget, autóbusz-pályaudvarról indulva az M5-ös autópálya bevezető szakaszán megállnak Budapest, Nagysándor József utca megállóhelyen, ahol számos BKK járatról lehetséges az átszállás, majd ezt követően az M5-ös autópályán haladva érik el Hernád települést, ahonnan az 5-ös számú főúton Örkény, Táborfalva, Felsőlajos és Lajosmizse települések érintésével közlekednek egészen Kecskemét, autóbusz-állomásig.

Az új, gyorsabb útvonalnak köszönhetőn Budapestről a fenti települések elérhetősége közel 30 perccel gyorsabbá válik, így Hernádra akár már 42, Örkénybe 52, Táborfalvára 57, Felsőlajosra 61, Lajosmizsére pedig 69 perc alatt lehet eljutni a 625-ös jelzésű járatokkal.

Az autóbuszokra Hernádon 4 helyen, vagyis Hernád, Posta; Hernád, Gyóni utca; Hernád, vasútállomás és Hernád, Harangláb megállóhelyeken, Örkényben a Pusztavacsi elágazás megállóhelyen, Táborfalván a Vasúti kereszteződés megállóhelyen, Felsőlajosnál a Vasúi megállóhely elnevezésű autóbuszmegállóban, Lajosmizsén pedig összesen 6 helyen, köztük a város központi, Lajosmizse, autóbusz-váróterem elnevezésű megállóhelyén lehet fel-, illetve leszállni, ezzel is elősegítve, hogy a 625-ös jelzésű autóbuszjáratok minél kedvezőbb szolgáltatást nyújtsanak az egyéni közlekedéssel szemben is.

A 625-ös autóbuszok munkanapokon egész nap jellemzően óránként indulnak Kecskemétről és Budapestről is, ugyanakkor a reggeli időszakban Budapest felé, a délutáni időszakban pedig Hernád-Lajosmizse felé a munkába és iskolába járók utazási szokásainak megfelelő időpontokban több járat is indul, így a fővárosba reggel 6:15 és 7:30 közötti érkezéssel már 15-30 percenként, míg délután a Népligetből Hernád-Lajosmizse felé 14:40 és 17:40 között 30 percenként indulnak az autóbuszok. A jelenlegi 1080-as buszokhoz képest az első járat korábban, az utolsó pedig később indul, így a térségből munkanapokon már reggel negyed 6 előtt a fővárosba lehet érkezni, és Budapestről az utolsó autóbusszal 22:40-kor lehet hazautazni.

A módosuló 1080-as jelzésű járatok miatt változik a Budapest és Dabas között Alsónémedi érintésével közlekedő járatok menetrendje is, az alábbiak szerint.

  • 1080-as jelzéssel ezentúl csak a Budapest és Kecskemét közötti expressz-járatok közlekednek. Az 5-ös főúton (Dabason át) közlekedő 1080-as autóbuszok helyett ezentúl 616-os jelzéssel indulnak járatok Budapest és Dabas, illetve Budapest és Örkény között Soroksár és Alsónémedi érintésével. Egyes időszakokban bővül a 626-os jelzésű Budapest-Alsónémedi-Dabas viszonylatú járatok kínálata is, melynek eredményeképpen Budapest és Dabas között Soroksár és Alsónémedi érintésével munkanapokon továbbra is jellemzően óránként, csúcsidőben ennél is sűrűbben, jellemzően 15-30 percenként indulnak az autóbuszok.
  • A Budapestről reggel Dabas érintésével Kecskemétre közlekedő autóbuszjárat a továbbiakban is közlekedik 616-os jelzéssel, de Dabason a településen belül halad, így a jelenlegihez képest lényegesen több helyen biztosítjuk a felszállási lehetőséget. A járat a jelenlegihez képest néhány perccel korábban Budapest, Népligettől 5:30-kor indul, és Kecskemétre 5 perccel korábban, 7:35-kor érkezik.
  • 616-os jelzéssel Kecskemétről a délutáni időszakban munkanapokon 13:25-kor és 14:25-kor, tanítási napokon 16:20-kor, tanítási szünetben munkanapokon 16:10-kor indulnak autóbuszjáratok, melyek Dabasig, illetve a 13:25-kor induló járat Alsónémedi – Soroksár útvonalon egészen Budapest, Népligetig közlekedik.
  • A fenti közvetlen járatok mellett – szintén 616-os jelzéssel – további járatok is közlekednek Budapestről vagy Dabasról indulva Örkényig, ahol csatlakozást biztosítanak a Budapest és Kecskemét között Örkény érintésével közlekedő 625-ös jelzésű járatokra, így Dabasról egyetlen örkényi átszállással naponta több alkalommal biztosított marad az 5-ös számú úton elhelyezkedő települések és Kecskemét elérhetősége is.

Az új 625-ös jelzésű járatoknak köszönhetően kedvezőbbé válik Kecskemétről Lajosmizse-Hernád irányába is a közösségi közlekedés kínálata, az alábbiak szerint.

  • Munkanapokon a 625-ös jelzésű járatok kora hajnaltól egészen 18:40-ig óránként biztosítanak eljutási lehetőséget Kecskemétről Lajosmizsére, Felsőlajosra, Táborfalvára, Örkénybe és Hernádra, Kecskemétről Lajosmizsére és Felsőlajosra pedig 19:40-kor 20:40-kor és 22:40-kor is indulnak autóbuszok 5245-ös jelzéssel.
  • A 625-ös jelzésű járatokon felül csúcsidőben további, Hernádig, Felsőlajosig, Lajosmizséig, illetve Ladánybenéig közlekedő járatok is indulnak, melyek menetrendje a 625-ös jelzésű járatokkal összehangolásra került, így csúcsidőben reggel Kecskemét, délután Lajosmizse irányába már akár 10, de jellemzően 20-30 percenként indulnak az autóbuszok.
  • Hétvégén, vagyis általában szombati és vasárnapi napokon a 625-ös jelzésű járatok Kecskemét és Hernád között kétóránként indulnak, melyet 5242-es és 5245-ös jelzésű, szintén kétóránként induló járatok egészítenek ki, így Kecskemét és Lajosmizse között hétvégén is legalább óránként biztosítottá válik az utazási lehetőség.
  • Lajosmizsén a jelenleginél több járat közlekedik a vasútállomás érintésével, kiszolgálva a település ezen részét is.
  • Felsőlajos településen a 625-ös jelzésű járatok a vasútállomás melletti autóbuszmegállóban állnak meg, míg a települést kiszolgáló többi 616-os és 5245-ös jelzésű járat a jelenlegivel megegyező útvonalon, a Márka Ipartelep, a Fő utca és a Vendéglő megállóhelyek érintésével közlekednek.

Az 5242-es jelzéssel közlekedő Kecskemét – Lajosmizse – Ladánybene járatok egy része rövidebb útvonalon, csak Lajosmizse és Ladánybene között közlekedik, Lajosmizsén átszállási lehetőséget biztosítva a Kecskemét, illetve Budapest irányú járatokhoz. Emellett a Ladánybenéről 23:15-kor a késő éjszaka Kecskemétre induló járat Lajosmizse helyett Ménteleken keresztül közlekedik, ezzel egyidejűleg Lajosmizséről Kecskemétre a 625-ös jelzésű Budapestről Kecskemétre közlekedő járat biztosítja az eljutási lehetőséget.

Utazásának megtervezéséhez javasoljuk, hogy használja az EMMA térképes menetrendi keresőt:
emma.mav.hu