Navigáció átugrása

Múzeumok Éjszakája a Volánbusszal: retrónap után újra retró buszok Hatvanban

2024. június 17.

Nincs oka szomorkodni annak, aki 2024. június 8-án lemaradt a Volánbusz idei retrónapjáról: június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján a társaság értékmentési programjának központja ismét megnyitja kapuit a nosztalgiajárművek és a közlekedéstörténeti relikviák kedvelői előtt. Ezt az eseményt viszont nem szabad kihagyni, hiszen a hatvani telephely csak jeles alkalmakon látogatható!

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat keretében idén is megnyílnak a hatvani Volánbusz-telephely kapui. A retrónapon bemutatott, legutóbb felújított járművek – az Ikarus 280-as csuklós busz (amely az Ikarus 200-as típuscsalád 200 ezredik darabja), valamint a Volánbusz nosztalgiaautóbusz-dekorációs pályázatának győztes grafikájával díszített Ikarus EAG 397.05-ös – mellett az egyetlen példányban készült Ikarus 955-ös, az Ikarus 30-as Nejlon Piroska, valamint az Ikarus 55-ös és a 630-as múzeumbusz is megtekinthető lesz, számos további különleges jármű társaságában.

Az esemény látogatóit kiállítások és tárlatvezetés is várja Hatvanban, a Bercsényi út 82. szám alatti telephelyen 2024. június 22-én 17 és 21 óra között. Felnőttek részére 1500 forintért, 14 év alatti gyermekeknek 700 forintért váltható jegy online a Volánbusz honlapján, illetve – korlátozott számban – készpénzfizetéssel a helyszínen. A retró autóbuszok nemcsak nézelődésre, hanem hatvani nosztalgiautazásra is invitálják az érdeklődőket, a helyszínen készpénzért vásárolható 1000 forintos jegy ellenében.

További információ:

https://www.volanbusz.hu/hu/volanbusz/szolgaltatasaink/nosztalgiajaratok/muzeumok_ejszakaja

 

Háttér-információk a Volánbusz értékmentési programjáról:

A Volánbusz 2020-ban indította el értékmentési programját, amelynek célja az elődvállalatok különleges járműveinek, a nagy múltú magyar járműgyártás értékeinek megőrzése az utókor számára.

A társaság nosztalgiaflottája folyamatosan bővül, egyre több – jelenleg közel 70 darab, köztük csaknem 20 darab restaurált, üzemképes – veteránkorú autóbusszal rendelkezik, jellemzően Ikarus 55-ösökből és 66-asokból, valamint az Ikarus 200-as típuscsalád tagjaiból áll. A Volánbusz Nosztalgia ékköve többek között a 2022-es retrónapon bemutatott „Bikarus”, a MÁVAUT emeletes Ikarus 556-osa (amelyről itt látható kisfilm), valamint a tavalyi rendezvény szenzációja, a Nejlon Piroskaként is ismert Ikarus 30-as (amelyet ebben a videóban lehet megcsodálni).

Az idei retrónapon bemutatott Ikarus 280-as autóbuszról itt látható videó a Volánbusz YouTube-csatornáján.

Az értékmentés kulisszatitkai megismerhetők a Menetközben podcast 2024. május 31-i epizódjából is, amelyben a Volánbusz és a retró járművek közös történetéről, az értékmentés fontosságáról és a nosztalgiajáratok minden generáció életében játszott jelentőségéről beszélget Somogyi Zoltánnal Kameniczky Ákos, a társaság üzemeltetési főigazgatója, Kiss Dániel Áron, az értékmentési program vezetője és Szathmáry Norbert, az értékmentő csapat tagja, autóbusz-vezető. A podcast itt érhető el

A MÁV-VOLÁN-csoport további 20 helyszínen várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján, ide kattintva tájékozódhat a részletekről.