Navigáció átugrása

Autóbuszbarátokkal a fedélzetén látogatott Győrbe a régi fényében pompázó kétszázezredik Ikarus 200-as

2024. július 23.

Győrbe látogatott az IK 280

Múlt szombaton, 2024. július 20-án izgalmas programra invitáltuk a koros Ikarusok rajongóit: egyedülálló, többszakaszos fotós túrával folytatódott nyári retró buszos programsorozatunk. Az Ikarus 200-as típuscsalád kétszázezredik példánya, egy csuklós IK280-as szállította az érdeklődőket Győrbe, majd Pannonhalmára, hogy kipróbálják, megcsodálják és számtalan nagyszerű fotón kívül-belül megörökítsék a gyönyörűen felújított autóbuszt.

Csodás visszatérés

Szombat reggel a budapesti Népliget autóbusz-állomásról családias légkörben indult útnak a jármű, hogy fedélzetén egy kis csoport lelkes rajongóval hazalátogasson Győr városába. Az első fotómegállóra az odafelé vezető úton, Gönyűn került sor. Ezt követően a járat a tervek szerint érkezett meg Győrbe, de ami ott várta a résztvevőket, arra senki sem számított.

Győrbe ér a felújított csuklós Volánbusz Ikarus 280

A városba érve egyre több, az IK280-asra váró érdeklődőt és fotóst lehetett felfedezni az út mellett, az autóbusz-állomáson pedig egész sereg rajongó várta a buszt, még a parkolás is nehézkes volt a kialakult tömegben.

IK280 a győri autóbusz-állomáson

Nosztalgiaflottánk legújabb gyöngyszemét Barna Benedek vezette a teljes túra során. Kollégánkra nagy hatással volt az autóbuszbarátok hatalmas érdeklődése és szeretete. Benedeknek még a vezetőülésből sem volt lehetősége kiszállni az érkezést követően, mert szó szerint megrohanták a buszt az emberek, akik számtalan kérdéssel fordultak hozzá, illetve folyamatosan fotózták a járművet.

Városnézés, vagy járműbemutató?

A kirándulás második szakaszára 11 órakor indult a csuklós Ikarus: több, fényképezésre alkalmas megállóval helyi fotós túrát tett Győrben, jelentős létszámú résztvevővel a fedélzetén. A gondosan megtervezett útvonal végigvezetett a város azon nevezetes részein, ahol annak idején megfordult az egykor CCP-293-as rendszámmal közlekedő jármű.

Hídon a csuklós Ikarus Győrben

Hatalmas élmény volt mind kollégánk, mind az utasok számára az út, amely hidakon, tereken vezetett át ezzel az ikonikus autóbusszal. A városi fotós menet rengeteg megállással és fényképezési lehetőséggel zajlott: a Liget utcai forduló és a Révai Miklós utcai végállomás jellegzetes hangulatával, s természetesen a Marcalvárosi forduló sem maradhatott ki.

Pannonhalmi kirándulás 

Kisebb pihenőt követően délután a Pannonhalma–Győr–Pannonhalma szakasszal folytatódott a túra. Sajnos ekkor az időjárás már nem volt túl kegyes a résztvevőkhöz, de a rengeteg – jó értelemben véve megszállott – rajongónak ez sem jelenthetett akadályt.

IK280 Pannonhalmán

A dombokat „megmászva” ért a csoport a főapátsághoz, ahol több beállítással nyílt lehetőség fényképek elkészítésére.

IK280 úton, a főapátság a háttérben

A visszafelé vezető úton a völgyek kapták a főszerepet, így a főapátság az IK280-as fölé magasodott. Az esti, Budapestre vezető hazaút szintén családias hangulatát napnyugtakor a lágyan világító szofita izzók fénye koronázta meg.

Köszönjük kollégáinknak és minden autóbuszbarátnak ezt a csodálatos, élményekkel teli, különleges napot! Külön köszönet a csodálatos fotókért Zátonyi Gergelynek!